Pasztet soczewicowo-jaglany

Dzisiaj propozycja alternatywy dla mięsnego pasztetu na Wielkanoc. Kluczem do sukcesu są w tym przypadku przyprawy – radzę ich nie żałować.;) Mnie smakował zwłaszcza podany na ciepło z sosem pomidorowym (keczup też się sprawdzi;)).

Przepis stanowi zbitek receptur znalezionych na różnych blogach. A zdjęcia, jak to u mnie, nieszczególnie udane.;)

Pasztet soczewicowo-jaglany

  • kasza jaglana – 100 g
  • soczewica czerwona – 200 g
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • oliwa – 1 łyżeczka
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, itp.

Kaszę jaglaną oraz soczewicę gotujemy do miękkości (oddzielnie). Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę podduszamy razem. Natkę drobno siekamy. W garnku mieszamy kaszę, soczewicę, cebulę, czosnek, natkę i przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do keksówki i pieczemy ok. 55 minut w 180 stopniach. Studzimy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

IMGP4321 IMGP4327Smacznego!

2 przemyślenia na temat “Pasztet soczewicowo-jaglany”

  1. prosty i zdrowy- nic dodać nić ująć, super :)

  2. ~foodmania pisze:

    świetny pasztet!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS