Krem z kalafiora, muffinki z marchewką

Wiosna warzywami stoi. Tak więc w ramach akcji-wiitaminizacji dzisiaj propozycja obiadowo-kolacyjna z wytrawnymi muffinkami w jednej z głównych ról. :)

Zupa krem z kalafiora z kaszą jaglaną

  • ok. 200 g kalafiora
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • natka pietruszki do podania

W garnku zagotowujemy ok. szklanki wody z przyprawami. Wrzucamy pokrojone warzywa. Po kilkunastu minutach dosypujemy kaszę. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Blendujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.

 

Muffiny gryczane z marchewką i curry (3 sztuki)

  • 50 g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • chlust mleka
  • 1 duża marchewka lub 2 małe
  • curry

W misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek i curry). Dodajemy jajko i mleko (ja zawsze dodaję „na oko”, ciasto ma być gęste, ale tak, żeby dało się mieszać;)). Do masy dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i posiekaną natkę, ponownie mieszamy. Masę przekładamy do foremek i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.

IMGP4407Smacznego!

Jedno przemyślenie na temat “Krem z kalafiora, muffinki z marchewką”

  1. ~foodmania pisze:

    pysznie, pożywnie i zdrowo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS