Zupa z boczniaków z kaszą jęczmienną

Od kilku dni z lodówki spoglądały na mnie smutnie boczniaki, które kupiłam właściwie bez zastanowienia na jakiejś promocji. Kiedy myślałam, jak skrócić ich powolne umieranie, przypomniał mi się przepis na flaczki z boczniaków, który widziałam w kilku miejscach. Jako, że kiedyś bardzo lubiłam flaczki (zanim dowiedziałam się, że ich nazwa nie jest przypadkowa;)), postanowiłam spróbować. Żeby zupa była bardziej treściwa, dorzuciłam trochę kaszy jęczmiennej. Wyszło smaczne, rozgrzewające, jesienne danie. Ciekawostka: pokrojone boczniaki rzeczywiście przypominały mi flaczki, szczególnie strukturą.:)

Zupa z boczniaków z kaszą jęczmienną

  • 250 g boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek

Boczniaki oczyścić za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić w cienki paski. Warzywa obrać, pokroić na małe kawałki, a cebulę w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać oliwę/olej rzepakowy, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, boczniaki i warzywa, chwilę podsmażyć. Zalać 4 szklankami wody,  dodać przyprawy. Gotować ok. 15 minut, po czym dosypać kaszę. Gotować następne 15-20 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie. Jeszcze raz doprawić do smaku.

IMGP4850

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS