Wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana vel kartoflak to jeden z klasyków mojego dzieciństwa. W tradycyjnej wersji dodawało się do niej mnóstwo pokrojonej kiełbasy i sporo tłuszczu. Dzięki weganonowi potrawa ta powróciła na mój stół w lżejszej, bezmięsnej wersji. Inspirowałam się tym przepisem: http://weganon.blogspot.com/2015/10/babka-ziemniaczana.html#more, jednak zrobiłam go w nieco uboższym (ale nadal pysznym) wydaniu.

Wegańska babka ziemniaczana (na mniejszą keksówkę)

  • 750 g ziemniaków
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 mała cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżeczka oliwy
  • wędzona papryka, sól, pieprz, majeranek – do smaku

Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w małą kostkę, podsmażyć na oliwie. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach). Dodać mąkę (jeśli ziemniaki były bardzo wodniste, możliwe, że trzeba będzie dodać trochę więcej mąki), pieczarki z cebulą, doprawić do smaku, wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą (ja używam jednorazowych, których nie trzeba smarować). Piec około godziny (wierzch powinien być przypieczony – najpyszniejszy element babki to chrupiąca skórka;)) w temperaturze 180 stopni. Kartoflak dobrze smakuje w towarzystwie kiszonej kapusty i keczupu, a także pokrojony w plastry i odsmażony na drugi dzień.

IMGP4855Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS